Arap Edebiyatı

Larva Avcısı: Mizah dozu yüksek bir roman | Serkan Parlak

Roman, biyografi ve şiir türünde otuz kitabı bulunan Sudanlı yazar Amir Tag Elsir’in 2011 yılında Uluslararası Arap Roman Ödülü kısa listesinde yer alan Larva Avcısı adlı romanı Bilgi Yayınevi etiketi ve Mustafa İsmail Dönmez’in nitelikli çevirisiyle geçtiğimiz yılın son günlerinde okurla buluştu. 2015’te Arapça romanlara verilen Katar Ödülü’nün kazananlarından olan Amir Tag Elsir’in yapıtları çok sayıda dile çevrildi. Sudanlı yazar Elsir aynı zamanda tıp doktorluğu yapıyor. Larva Avcısı, yazarın başka dillere de çevrilmiş en ünlü romanı. 

“Okumak zihnin yemidir, millet! Aklın yemidir, dostlar! Okurlar hayvanlara benzer demek istemiyorum fakat şüphesiz kitaplar yeme benzer.”

Larva Avcısı’nın merkez karakteri, birinci tekil kişi anlatıcısı Abdullah Harfaş, lakabıyla Abdullah Farfar gizli polis teşkilatından emekli bir ajandır. Başkentin orta sınıf mahallerinden birinde, stadyuma yakın küçük bir evde yaşar. Ailesi yoktur. Kendisine bazı yazarları örnek alır, gazetelerden kitap tanıtım yazıları okur. Hayal dünyasına güvenir. Düzenli kitap okumaz, kitapçılara ancak görev icabı gider. İzlemekle görevli olduğu bir kitapçının ona hediye ettiği kitap da dahil olmak üzere, okuduğu bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki kitaptaki tuhaflıkları anlatır durur. Görev başındayken geçirdiği kazada bacağını kaybeder. Protez yaptırır. Yeni görevi gözcülüktür artık. Koşturmaca, sorgulama işleri biter. Okuduğu romanları özetler, hazırladığı karmaşık yorumlarla dolu güvenlik raporlarını anlatır. Farfar’ın bütün derdi bir roman yazmaktır. Takıntılıdır bu konuda. Kendini yazardan ziyade yazacağı romanın merkez karakteri olarak hayal eder ve bunu ön plana çıkarır. Kurguyla gerçeği karıştırır. Gözlem, deneyim ve birikimlerinden hareketle anı-otobiyografi türünde bir roman yazmayı tasarlar. Çok kararlıdır bu konuda ve bu nasıl yapabileceğinin yollarını araştırmaya başlar. İstihbaratçıyken takıldığı mekânlara uğrar. Çıraktır o, ustasını arar. Ünlü romancı “A.T.”nin müdavimi olduğu kıraathaneye gider. Onu dinlemeye başlar. Romanda kurmaca olarak anlatılanları sanki gerçekmiş gibi algılar. Cinler tarafından yayımlanmış bir roman olabilir mi mesela? “A.T.”nin romanları ve kurgu hakkında yaptığı yorumları dikkate alır. Konular genelde aşk üzerinedir, romanlar ise popülerdir. İlham kaynakları, ritüeller, sunuş ve arka kapak yazıları derken yazma eylemine dair klişelerle dalga geçer aslında. Maça gider, yollarda yürür, akrabalarıyla vakit geçirir. Bütün bu süreçte temel amacı yazacağı romanın temel bileşenleri olan, karakter, olay örgüsü, mekân, dil-anlatım üzerine bilgi toplamak, taslaklar oluşturmaktır. 

“Görev başındayken geçirdiği bir kazada bacağını kaybedip emekliye ayrılan Ajan Abdullah Harfaş yazar olmaya karar verir. Bu amaç onu ilginç, bir o kadar da komik bir yolculuğa sürükler. Ünlü yazar A.T.’nin beklenmedik bir şekilde Harfaş’ın akıl hocası olmasıyla tuhaf durumlar ve daha da tuhaf karakterler bir bir ortaya çıkar. Larva Avcısı, özgün ve çarpıcı bir üslupla kimlik kavramını irdelerken edebiyatta mizahın gücünü keşfetmemizi de sağlıyor.” 

Okumak ve yazmak üzerine güçlü bir mizah duygusu aracılığıyla yazılmış nitelikli bir roman okumak isteyen okurlar için Sudanlı yazar Amir Tag Elsir’in en ünlü romanı Larva Avcısı iyi bir seçim olabilir.   

edebiyathaber.net (7 Mart 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir